2012. április 28., szombat

„Recycle” sikk avagy pénztárcabarát megoldás?!?


Időről-időre mindig valami újabb farmerőrület lát napvilágot. Nem az első eset, hogy a denim koptatása, szaggatása felbukkan a divatban.
Ez az a bizonyos „igénytelen” viselet, mely láttán nagymamáink rögvest varrótűt ragadnak. Most akár egész testrészeket mutathatunk meg magunkból, csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyobb a lyuk, mint maga a ruha.
Egy biztos ha e trendet választjuk unalmasak nem leszünk.

Íme néhány pillanatfotó








képek:streetfsn

2012. április 25., szerda

Természet adta minták

Vissza a természetbe;akár ez is  lehetne a címe következő posztomnak, ugyanis a 2012-es tavaszi/nyári kifutókon megjelent a nagy őserdők teljes állat- és növényvilága.


Versace                                                    Givenchy                                                     Prada



Ha nyár akkor forróság és élén színek, de most ezek mellett a minta-mixelés is kötelező lesz. Míg Versace a klasszikus ornamentikát eleveníti fel, addig Givenchy a trópusok egzotikus világát hozza el nekünk. A zakókon és a pólókon hemzsegnek a stilizált növényi motívumok,mint például a  papagájvirág vagy a pálmalevél.
Richardo Tisci a Givenchy kreatív vezetője interjújában elárulta, hogy gyerekkorában mindig is vonzódott a természethez és szörfbajnok szeretett volna lenni.  Na igen, én is kapható lennék egy kis szörfölésre a trópusi virágok szirmain.

De nem csak ő volt az egyetlen, aki a természet iránti imádatát ily módon fejezte ki. Jeremy Scott a szúros kaktuszok , Moschino a hawai pálmafák, Prada pedig a burjánzó kamillamezők mellett tette le voksát.
A vad természet többi szereplője is megtalálható lesz a 2012-es tavaszi/nyári szezonban, így a kígyó, a jaguár és a leopárd is helyett kapott, ha csak egy nadrág vagy egy kabát díszítéseként is.
Tehát Uraim,mintára fel!


Alexander mcqueen                                      Moschino                                          Michael bastian


Patrik ervell                                     Dolce & gabbana                                            James long




képek:style.com

2012. április 23., hétfő

Egy nemzetközi divatmárka arca a magyar blogger



Külföldön már évek óta nagyon népszerűek a divatblogok és a szerző bloggerek. Az elektronikus naplókat több millióan olvassák naponta, és ma már nem egyszer a bloggerek közülük kerülnek ki legnagyobb divatmárkák arcai.
Itthon is egyre többen írnak divatblogot, és néhányan a ma már a divatélet megkerülhetetlen szereplőivé váltak.
Napjainkban egy fontos, talán történelmi pillanatnak lehetünk tanúi; egy jelentős nemzetközi divatmárka, a Marks&Spencer, új promóciós kampányában először működik együtt magyar bloggerrel.
A megbízható minőségű, kiváló termékeket forgalmazó angol divatcég nyitni kíván a fiatalabb korosztályok felé, ezért az egyik legígéretesebb magyar bloggert, a Festy in style szerzőjét választotta reklámarcának.

 A Marks&Spencer Festy-vel fiatalodik.

A Marks&Spencer Aréna Plázában és az Allee Bevásárlóközpontban található üzleteinek kirakatában már megjelentek Festy életnagyságú fotói és az általa ajánlott outfit-ek. Emellett Festy az üzletekben és a blogján is öltözködési és stílustanácsokkal látja el a hozzá forduló vásárlókat.


Mégegyszer gratu Festy, így tovább!!



Fotó: Arian Illusion
Design: Om Design

2012. április 16., hétfő

A zeneipar büszkesége Gotye


A Gotye napjaink legmenőbb ausztrál énekesének számít, bár még itthon annyira nem ismerik, de külföldön annál inkább. Nem fér kétség hozzá, hogy a legújabb albumának a Making Mirrors-nak a legsikeresebb track-je a Somebody That I Used To Know címet viseli.(katt a címre és nézd meg aklippet) Pár hónap leforgása alatt a Youtube egyik legnézettebb kisvideója lett és a mai nappal el is érte a 160 milliós nézettséget. A könnyű nóta a lassú kezdés ellenére is azonnal fülbemászó, amely a refrén erőteljes kontrasztjával mindenkit felpezsdít. Nem vagyok egy nagy zeneszakértő, de izgalmas hangzása első hallásra megtetszett.
Most pedig itt van már a következő single, melynek videóklipje szintén igényes és művészi. Az easy way out fontos mondanivalót tükröz, mely két percben mutatja be mindazt milyenné válunk ha mindennapjaink dögunalmasak és semmitmondóak. És hogy mi az eredménye az effajta életvitelnek... a klip végére kiderül. 
Nézzétek meg és jó szórakozást!!!


2012. április 14., szombat

H&M Fashion Against Aids 2012


Hamarosan itt a következő Fashion Against Aids kampány az H&M-ben!
Mint minden évben most is elkészíti a svéd cég kapszulakollekcióját, mely az eddigieknél sokkal etnikusabb és színesebb lesz.  A kaftánok, poncsók, rojtok, színes sorminták, tollak, hajpántok igencsak „fesztiválozós” hangulatot varázsolnak eme hűvöskés áprilisba. Lázadó hippi, afrikai menekült vagy rock tanonc ?!?- ám legyen! Most mindenki kedve szerint csemegézhet a különféle stílusú ruhák és kiegészítők között.
Nekem valahogy a tavalyi sokkal jobban tetszett, 1-2 dolgot vettem is. Lehet, hogy élőben az idei is jobb lesz, de a képek alapján kicsit semmitmondóak.
Az H&M az eladott ruhák árából 25%-ot ad különböző szervezeteknek, melyek az AIDS megelőzését segítik.  
A ruhákat április 26-tól lehet majd megvásárolni. 

2012. április 13., péntek

Gombold újra 2012


Farkas Anett zsindely parafrázisa nyerte a második Gombold újra pályázatot 2012-ben. Idén is hatalmas érdeklődés volt az esemény iránt, de sajnos sokan pórul jártak,mert félidőben lezárták a bejáratot,így csak a szerencsések láthatták a show-t. Összességében nekem nagyon tetszett, persze mint minden nagyszabású rendezvényen előfordult némi hiányosság.

Extrém körülmények a divat hevében

Szombat délután 4 óra volt, mikor megérkeztünk a Millenáris B épületébe. Első sokként ért minket a rengeteg érdeklődő, aki az előcsarnokban toporgott. Nem derült ki számomra, hogy miért tartják fel a biztonsági őrök ezt hatalmas tömeget, ugyanis ingyenes rendezvényről volt szó. Átverekedtük magunkat az első akadályon, és látható volt hogy bent is nagy a nyüzsgés, készülődés. Az emeleten egész nap elérhető volt a Wamp, aki esetleg unatkozott az akár vásárolgathatott is magának. 
Tökéletes helyet kaptunk, közvetlenül a kifutó mellett ,így kényelmesen nézhettük végig a bemutatót. Egy kis csúszással kezdődött a show;elsőként sikeres magyar tervezők mutatták be 2012/2013-as őszi-téli kollekciójukat név szerint; Abodi Dóra, Benus Dániel, Mojzes Dóra, Konsánszky Dóra, Lakatos Sándor, Sármán Nóra, Szegedi Kata,Tomcsányi Dóri, az Artista és a Kepp Showroom. (erről egy következő posztban olvashattok majd) Ez követően kaptunk egy szusszanásnyi időt és úgy gondoltuk szívunk egy kis friss levegőt, de mire a bejárathoz értünk kedvünket szegte az elénk táruló látvány. A biztonsági őrök, akik inkább megvadult kidobóemberekre emlékeztettek, próbálták a felhergelt tömeget  az ajtón kívül tartani. Akik kint rekedtek, a bejárat üvegajtajára tapadtak és értetlenül szemlélték a bent zajló eseményeket. Elszomorító volt ezt látni, mert úgy gondolom a szervezőknek a tavalyihoz hasonlóan számításba kellett volna venni a helyszín befogadóképességét. 

Divat lehet-e a magyar?

Ezen a kérdésen több bloggertársammal a show közben és a show után is sokat tépelődtünk. A színpadi látvánnyal és a koreográfiával meg voltam elégedve, bár a nevek kiírása luxusnak számított és így elég nehéz volt eldönteni, hogy épp kinek a munkáját látjuk a színpadon.(mint utólag megtudtam, aki a színpaddal szemben ült csak az látta a nevek kiírását, pechünkre oldalt ültünk) A ruhák többsége még mindig látványruha volt, de sokkal igényesebb és kreatívabb mint az elmúlt évben látottak. A modernitást és a hordhatóságot nekem legjobban Erdei Gergely minikollekciója prezentálta. Rendkívül változatos volt( Oversized blézer, áttetsző sejtelmes anyagok, csillogó aranyflitter és strucctoll) megfelelve a mai trendeknek és ezenkívül nem feledkezett meg a magyar motívumokról sem. Bár számomra az est fénypontja volt, mégis emlékeztetett hazánkban oly népszerű ZARA  márka egyes ruháira.


A látványruhák közül a kedvencem a Prenoir- Sejtdimenziók nevet viselő alkotása volt. Az alapötlet rendkívül bonyolult, a papírművészetben ismert méhsejtes technikán alapult. E formák jól megfigyelhetőek a népviseletben, hiszen sok faluban még mai napig az asszonyok az ünnepek során 10-12 erősen kikeményített alsószoknyát is felvesznek, melyek szerkezetileg látványos és izgalmas textúrákat eredményeznek.

Kiegészítők közül a NET- Vinker Zsuzsi és Horváth Kata alkotásai tetszettek. A kosárfonás technikáját felhasználva alkottak szürreális fejfedőket. Ez az előremutató szemlélet egyszerre definiálja a párta, a paróka és a kalap jelentését. A futurisztikus képződmények nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, de tökéletesen prezentálják az ősi kézművesség értékeit. Mindközül is a kedvencem a kusza madárfészek.

Sokan megjegyezték,hogy a matyó minta flitterrel való kivarrása még nem eredményez” igazi magyar viseletet”.Én viszont pont ezért gondolom úgy, hogy Erdei Gergely alkotása akár nemzetközi vizeken is megállná a helyét. Munkáin a népies minták nem erőszakosan,hanem leheletnyi,finom nőies formában jelentek meg. Úgy vélem a magyar motívumokat nagyon nehéz úgy divatossá tenni, hogy az egyben mai és hordható is legyen. Sokan ezért próbálkoztak a szitanyomás technikával és valamilyen különleges szabásmintával.
Többen csak kritizálták az egész eseményt, és csupán a hiányosságokat vették figyelembe emellett folyamatosan azt szajkózták hogy ez nem „MAGYAR”.  Lehet személyemből adódik, hogy mindenben meglátom a pozitívumot, de én úgy érzem igenis kell örülni az apró dolgoknak. Hála Istennek, eljutott Magyarország (a kormány) arra a szintre, hogy támogatni kell a divatot, a tehetséges fiatalokat és kulturális értékeinket egyaránt.

Faruha a befutó



Építészhallgató nyerte a 2012-es Gombold újra öltözéktervezési pályázatot.  Farkas Anett ruhái elkészítésénél a székely népi építészetben használatos zsindelytetős házak szolgáltak ihletforrásként. Az anyagválasztás is érdekes, ugyanis fából készültek a ruhák, pontosabban apró kasírozott fa furnér lemezkékből. Az ötlet nagyon innovatív, de valahogy nem gondoltam, hogy győztes lehet.
Fődíj és különdíjak
Az öltözéktervezési pályázat nyertesei 1,1 millió forintos pénzjutalmat kaptak illetve bemutatkozhatnak a Marie Claire Fashion daysen és a Marie Claire magazin ötéves születésnapi számának címlapján is. A design és hagyomány kategória győztesei pedig 400 ezer forintot vihettek haza, és részt vehetnek egy féléves gyakornokságon a Katti Zoob és az Attitude márkáknál.

A Kortárs öltözékpályázat győztesei: (névre kattintva megnézhetitek a nyertes alkotásokat)

A design és hagyomány pályázat győztesei:
öltözék- Somogyi Alettnek
kiegészítő -Vitányi Annának

Különdíjak:
A Vodafone Smart Store különdíj: Erdei Gergely
A Budapesti Közlekedési Központ különdíj: Molnár-Madarász Melinda
A Black Box Concept Store különdíj: Söptei Eszter
A WAMP különdíj: Kalácska Zsanett
Az OurStyle különdíj: Szűcs Ágnes
A Fashion Issue különdíj: Domokos Mihály 

fotó:saját , fashiontime

2012. április 9., hétfő

Irány Mexikó!

Több nyári trend utazásra invitálja viselőjét, ilyenkor szívesen repülnénk egy egzotikus tájra vagy egy homokos tengerpart napsütötte strandjára.

Furcsa sziluettek, vad színkontrasztok, meglepő mintapárosítások; és ez még csak a kezdet. A nyári szezon igencsak dúskál a tervezők által kitalált, újragondolt viseletekben. Ilyen például az etno stílus, melyet most régi ismerősként újból üdvözölhetünk köreinkben.
A nagy hőségben igazán ultrasikkes tetőtől-talpig azték, indiai vagy mexikói viseletbe bújni vagy pedig bátran kombinálható mindenféle ősi motívum és törzsi humbuk egyazon szetten belül is. Ezen a nyáron egy szabály van, hogy nincs szabály. Jellemzőek a trendre a fonott bőrök, színes hímzések, kézzel készült ékszerek. Anyagok tekintetében a len, a zsákvászon, a biopamut, a háncs(jute) és a denim.

Én ki is választottam a kedvenceimet már csak az útlevél hiányzik.  

montázs:saját képek:hm.com, topman.com, zara.com