2012. június 29., péntek

Magyarország első STREET FASHION kiállítása

Budapest, 2012. június 22.: A Kiscelli Múzeumban augusztus 21-ig látogatható a “STREET FASHION MÚZEUM - Utcai divat egykor és ma” című interaktív kiállítás, amely az elmúlt száz év utcai viseleteit és divattörténetét elsőként és egyedülálló módon mutatja be. A létrejött tárlat a hétköznapi emberek mindennapi öltözködésének, nő- és férfiideáljainak változását mutatja be az S vonaltól a harang kalapon, a hordó szoknyán és a mini őrületen át egészen a 2010-es évek trendjeiig.

A különleges eseményen Dr. Rostás Péter a Kiscelli Múzeum igazgatójának üdvözlő szavai után Dr. Sepseyné Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályvezetője, és Simonovics Ildikó, a kiállítás kurátora is mondott köszöntőt, majd Lakatos Márk stylist hivatalosan is megnyitotta a kiállítást.

Örömteli pillanat volt, ugyanis 2010 egyik street arcaként az egyik outfitemet is kiállították illetve velem készült interjúba is bele lehetett hallgatni. Rendkívül innovatívnak tartom ezt a kezdeményezést, mindazonáltal elsőként jött létre Magyarországon. Hatalmas dicséret Ildinek, aki több hónapos szervezés és gyűjtőmunka után hozta létre egy csodás fashion kiállítást. Aki tud, az mindenképpen látogasson el, mert rengeteg érdekes divattörténeti információról olvashat.

A velem készült interjúba is bele lehet hallgatni


 A kiállítoson a gardróbomról készült archív felvétel is visszaköszönt, a Balla Vivienne által készült street style fotómmal együtt

A Street Fashiont a hétköznapi emberek teremtik a magazinokban látott trendektől függetlenül vagy éppen azok inspirációjára, saját társadalmi hovatartozásuk, személyiségük kifejezésére. Az ezt megörökítő streetfashion oldalak és blogok gyors terjedésére és népszerűségére reagálva hívta életre Simonovics Ildikó divattörténész két évvel ezelőtt a Kiscelli Múzeumban a streetfashionbudapest.hu online archívumot, amely az oldal fotósai és felhasználói által feltöltött stílusképek révén komoly trend-és stílusfigyelő forrássá nőtte ki magát a divatimádók körében, a kortárs divatgyűjtemény gyarapításban pedig nemzetközi szinten is egyedülálló szerepet tölt be. A most megnyílt Street Fashion Múzeum a fortepan.hu online fotógyűjtemény és a streetfashionbudapest.hu anyagaira építve idézi fel az elmúlt évszázad utcai viseletét.
  
A tárlat újszerűsége, hogy a látogatók is gyarapíthatják a múzeumi tárgyak sorát. A kihelyezett polcokra feltehetik akár a régmúlt, akár a ma divatjával kapcsolatos ereklyéiket, és fel is kartotékozhatják azt, vagy saját divatfotóikkal, emlékeikkel, észrevételeikkel hagyhatnak nyomot a hazai streetfashion történelemben.





Helyszín és nyitva tartás: 
Kiscelli Múzeum, templomtér,1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
Megtekinthető 2012. június 22 - augusztus 21 között hétfő kivételével minden nap, 10.00-18.00 óráig

fotók: Streetfashionbudapest sajtóanyag, NagyErika, 

2012. június 28., csütörtök

◄ O U T F I T 2 0 1 2 . 0 6. 2 8. PRINTED SHIRT

Mint már az előző posztban megírtam, a minták idén jóval nagyobb dózisban árasztják el a ruhaüzletek polcait.Így amikor megláttam a zarában ezt a csodás  inget,egyszerűen nem tudtam ellenálni neki,és muszáj volt megvennem.
A 80-as évek ízlése még mindig tartogat számunkra meglepetéseket a 2012-es évben is. Versace után most szabadon szinte minden fast fashion márka reprodukálta saját barokkos vízióját ingeken, pólókon, nadrágokon. Ha emlékeim nem csalnak, anyának is volt  pár hasonló jellegű selyemkendője melyek ezen a nyáron újból feltámadnak hamvaikból.

OUTFIT
ing: ZARA
nyaklánc:H&M
nadrág:ZARA
cipő: H&M
táska: GAS










2012. június 27., szerda

Street style Milánó

Javában zajlanak a 2013-as tavaszi/nyári kollekciók bemutatása Európa nagy városaiban. Most Milánó utcáin időztem egy kicsit és válogattam össze kedvenc fashionisztáimat.
Inspiráció a magyar férfiaknak.





2012. június 26., kedd

HOT SUMMER I.

1, Napszemüveg

A kánikulaszezon egyik legfontosabb kelléke a napszemüveg. A tökéletes forma, szín, fazon megtalálása azonban nagy kihívás, ezért most összegyűjtöttem a kedvenceimet, melyek egyszerre védik a szemeket és egytől-egyig egyéniségek. Őszintén szólva, én az évek során beszereztem jó néhányat, ezért számomra tiltott gyümölcs. Bár egy szemüvegmániás tud ellenállni az ilyen csodás kiegészítőknek...?!?
Az űrkorszaktól az 50-es évek macskaszem formáig, a piros bársonytól a csini pasztellig, legyen szó színes körökről vagy absztrakt geometriáról; ezen a nyáron mind ultramenőnek számít.
Legyetek bátrak és kísérletezzetek!


URAKNAK

HÖLGYEKNEK

képek:asos

2012. június 23., szombat

Elegancia a köbön

Idén már másodszor lepett meg minket a H&M, ezúttal az óváros szívében nyílt exkluzív showroomjával. Az elsősorban stylistok számára készült bemutatóteremben mindig a legújabb kollekciókat lehet majd megtekinteni,még az üzletbe kerülésük előtt. Ehhez volt szerencsém nekem is csütörtökön egy zártkörű megnyitó keretében. Így a nyári kánikula kellős közepén egy szempillantás alatt a 2012-es csodás őszi, téli kollekció darabjai közé csöppentem.


Most sem aprózta el a H&M, ugyanis a férfiak számára gazdag textúrákat, szemet gyönyörködtető színeket és jól kombinálható darabokat álmodott meg.
Mint tudjuk nem egyszerű a férfiak részére tervezni, de a márkának mindig sikerül igényes , hordható és exkluzív darabokat megterveznie. A hideg napokra igencsak színes összeállításokat ajánlanak, úgymint a burgundi, az okker,a borvörös, a mustár, a palackzöld, a hamuszürke, és a kék színkombinációk felhasználásával.
Az erőteljes sziluettek a 60-as évek klasszikusait juttatják eszembe. A combközépig érő szövetkabátok, vékonykötésű garbók, tweed és bársony zakók egyértelmű eleganciát sugallnak. A kiegészítők közül a bőrbakancsok, a bőrkesztyűk, a tweed csokornyakkendők, a vintage szemüvegkeretek és az „úriember” esernyő lényeges elemei a jólöltözött dandy férfi ruhatárának.




 „Idén ősszel a H&M-nél az öltöny a legfontosabb férfi termék, és elbűvölő látni, milyen sokféle modern módon viselhető. A hagyományok és az új ötletek keveredéséből épülhet fel egy új ruhatár, amely megalapozza személyes stílusunkat.” – mondja Andreas Löwenstam, a H&M vezető férfiruha-tervezője. A svéd márkától megszokott igényes, high fashion kollekciót láthattunk. 

Mindig meglepődöm, hogy mennyire innovatív és előremutató öltözeteket készít. Remélhetőleg rajtam keresztül majd ti is rendszeresen bekukucskálhattok a svéd cég által elképzelt jövő divatjába. 
Következő posztban a női kollekciót veszem górcső alá:)






képek: H&M
montázs:saját

2012. június 20., szerda

Szputnyik shop 2012 nyár

Elkészült az egyik kedvenc magyar vintage boltom nyári editorialja. A Szputnyik shop igazán izgalmas és egyben egyedi üzletecskéje felüdülés a plázák nyomasztó világából. Akik szeretnek régi kincsek után kutatni azoknak pedig szinte kötelező elmenni, hiszen igen inspiráló és kreatív  légkör várja az odalátogatókat. 


 A Szputnyik shop 2012-es nyári editoriáljában magát az egyéniséget állítja a középpontba, valamint a vintage stílus életteliségére irányítja a figyelmet.

A különböző korszakok egyedi, régi darabjait a mai kortárs divat új elemeivel kombinálni izgalmas és bátor feladat. Az egyetlen kérdés: Mi rejtőzik benned? Arra buzdítunk, hogy légy kreatív, találd meg saját stílusod és fejezd ki önmagad! A divat rólad szól; a ruhák kiválasztása és az outfit-ek összeállítása személyes választás és ízlés dolga.
nyár különösen kedvez a kísérletezésnek és annak, hogy az öltözködés segítségével kifejezd egyéniséged.  Első nyáridéző összeállításunkkal szeretnénk ötletet és kedvet adni ahhoz, hogy bátran játssz a stílusokkal, mintákkal, színekkel és fazonokkal.
A Szputnyik shop üzleteiben adott a lehetőség a stílusok közötti szabad átjárásra, itt megtalálhatod azokat a darabokat és kiegészítőket, amik valóban téged tükröznek. Az üzletekben fellelhető vintage darabok a világ minden tájáról érkeznek, több ezer darab közül nagy figyelemmel kerülnek kiválasztásra.  Divat a múltból, stílus a jövőből.




Fotó: Ajkai Dávid

Stylist: Kissmark

Stylist asszisztens: Vágó Anikó
Smink: Szöllősi Heni
Fodrász: Fábián Zsanett
Modell: Erika-Trendattack, Kolos-Wam Models

Szputnyik D-20
1074 Budapest, Dohány utca 20.
Mon.-Fri.: 11 am – 8 pm
Sat.: 11 am – 5 pm

Szputnyik Bazaar
1092 Budapest, Bakáts tér 8.
Mon.-Fri.: 11 am – 7 pm
Sat.: 10 am – 2 pm

2012. június 12., kedd

Készül a következő designer kollekció az H&M-ben

Ma jelentették be a következő őszi/téli kollaboráció hivatalos tervezőjét, aki nem más mint Maison Martin Margiela. Bevallom őszintén eddig nem hallottam erről a tervezőről, de utána jártam és igencsak meggyőző kollekciókat mutatott be. Talán bízhatunk benne, hogy a férfi kollekciója különlegesebb lesz, mint a Marni.


,,A MAISON MARTIN MARGIELA az elmúlt három évtized egyik legfontosabb és legbefolyásosabb divatháza. Nagy izgalommal tölt el ez a radikális együttműködés, amely világszerte elérhetővé teszi a különleges MAISON MARTIN MARGIELA darabokat a divatrajongók számára. Ez az együttműködés egy nagyszerű, emlékezetes divatesemény lesz.” Margareta van den Bosch, a H&M kreatív tanácsadója

,,Nagy örömmel mutatjuk be a H&M számra készült MAISON MARTIN MARGIELA darabokat, amelyek látomásunk egy újfajta interpretációját adják. Divatunk demokráciája mindig is a kreativitásunk középpontjában állt, és a H&M-mel való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy ezen az úton előbbre lépjünk. Olyan módon fogjuk összehozni a két divatház kontrasztos világát, amely mindenki számára meglepetés lesz.” MAISON MARTIN MARGIELA
A MAISON MARTIN MARGIELA DIVATHÁZ
(*)A MAISON MARTIN MARGIELA egy francia divatház, amely mindig a saját útját járta, néha a konvenciális divat keretein kívül. A divatház a tervezői csapat együttműködő természetének az individuummal szembeni abszolút fontosságában hisz, ideáljai pedig a koncepció és a kreativitás iránti vágyon alapulnak. A divat szabályait folyamatosan megkérdőjelező és a dekonstrukció és transzformáció technikáit felhasználó kollekciók újraértelmezik a volument, módosítják a formákat, megváltoztatják a ruhadarabok eredeti felhasználását és mozgását – vagyis kilépnek a klasszikus divatfogalmakból.
 A MAISON MARTIN MARGIELA-val kapcsolatos további információt a következő linken olvashat:www.maisonmartinmargiela.com


forrás:hmmedia,youtube

2012. június 10., vasárnap

Budapest utcáin

Amikor a Fashion Issue elhatározta, hogy egy hat oldalas megjelenést szán az utcai divat bemutatására, nagy örömömre én is eszükbe jutottam:) Három szett három különböző helyszín Budapest belvárosában. A fotókat Kecskés Márton készítette.